Schenken met belastingvoordeel: twee opties

Stichting Deventer4life is een stichting met een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) -status. Dit houdt in dat donaties/giften die u schenkt aan de Stichting Deventer4life fiscaal aftrekbaar zijn.

Er zijn 2 opties van mogelijke giften.

1. Volledig aftrekbaar: Periodieke gift

Als je ons minimaal vijf jaar lang een vast bedrag schenkt, dan kunt je die gift volledig aftrekken bij je aangifte van de
inkomstenbelasting, ongeacht de hoogte van het bedrag. Dit noemt de Belastingdienst een periodieke gift. Daarvoor hoef je niet langs de notaris.

De Belastingdienst wil wel dat we de volgende stappen doorlopen:

  • Download en print de overeenkomst formulier 'Overeenkomst periodieke gift in geld' van de site van de Belastingdienst (pdf). De overeenkomst bestaat uit twee exemplaren, een voor jou ('exemplaar voor de schenker') en een voor ons ('exemplaar voor de ontvanger').
  • Vul beide exemplaren volledig in, maar laat de rubriek 'Gegevens Instelling of Vereniging' leeg, en stuur de ingevulde en ondertekende formulieren op naar ons (dus niet naar de Belastingdienst): Stichting Deventer4life, t.a.v. Arne Van de Graaff, Zutphenseweg 6, 7418AJ Deventer óf mail deze naar info@deventer4life.nl 
  • Wij vullen de 'Gegevens Instelling of Vereniging' in en sturen je het 'exemplaar voor de schenker' ondertekend terug.
  • Bewaar jouw exemplaar; onze gegevens heb je nodig bij je belastingaangifte en de Belastingdienst kan bij controle om de overeenkomst vragen.

Als je kiest voor een specifieke looptijd, nemen we contact op zodra die looptijd is verstreken.

2. Gedeeltelijk aftrekbaar: Gewone gift

Een schenking zonder Overeenkomst periodieke gift in geld kan fiscaal aftrekbaar zijn. Daarvoor gelden voorwaarden (naar de voorwaarden op belastingdienst.nl). Meestal is het fiscaal gunstiger om te kiezen voor een periodieke gift. Maar als je niet voor bepaalde of onbepaalde tijd wilt schenken, is deze optie voor jou geschikt.

Mocht je over bovenstaande vragen of u moeten helpen met het invullen van het formulier 'Overeenkomst periodieke gift in geld', kunt u altijd contact met ons opnemen.